Един уникален празник! (24.05.2017г.)

Денят на българската просвета и култура за пореден път събира в двора на СУ „Неофит Рилски” учители и ученици, гости, приятели родители и близки. Големи и малки отдават почит на създателите на азбуката св. св. „Кирил и Методий”.

Звучи химна на училището и през западния вход преминават абитуриентите от випуск 2017г. На гърдите им греят алени ленти, положени от единадесетокласниците. Надписът СУ „Неофит Рилски” ще напомня за принадлежността им към делото на книжовника.

Преминава знамето с мотото „Знанието е сила”, което ще бъде сдадено на церемонията на площад  „Възраждане”. Зрелостниците за последен път заемат местата си.

В думите на водещите, обръщение към гостите, се подчертава, че този празник е само български, уникален  и самобитен. Любовта към буквите „за вси словени” е основание Солунските братя да бъдат обявени за покровители на Европа и на света, не само на славянските народи.

Емоционалното слово на Директора Боряна Петрова разкрива значимостта на делото на Кирил и Методий.

Приветсвие от името на приемниците на абитуриентите отправя Екатерина Михайлова от 11 а клас. Емоционален отговор прочете дванадесетокласничката Ивана Колева.

Най-вълнуващият миг е връчването на грамоти на отличниците на випуските. Този ден е и ден на равносметка и за ученици, и за учители.

5-ти клас  - Даниел Матринов

6-ти клас – Антония Стратиева

7-ми клас – Яница  Дарадидова

8- ми клас  - Антон Неделев

9-ти клас -  Габриела Колева

10-ти клас – Пламен Господинов

11- ти клас  - Екатерина Михайлова

12 –ти клас  - Ивана Колева

А отличник на училището е: Габриела Димитрова

Грамоти бяха връчени и на заслужели учители за дългогодишна и всеотдайна работа в  училище: Мария Костадинова, Антония Сенкова, Мина Льондева и Златка Съвлекова.

Усилията в учебния процес създават самочуствие и гордост и са основата на пътя към успеха.

Няма сърце, което да остане безучастно към думите от песента на Росица Кирилова „Учителко любима...”. Цветята в ръцете на абитуриентите са израз на признателност към тези, които са вградили сянката си в техния живот – учителите. Сълзи и усмивки се сливат в едно. Съкровеният миг на раздялата със знамето и преподавателите дълго ще сгрява бъдещите студенти в големия град.

Тържеството преминава в традиционно шествие по булевард „България”, където се влива в потока от другите училища в град Харманли.

Празникът на равноапостолите Кирил и Методий е специална дата за всеки от нас. И без значение къде се намира българинът по света, споменът от тази жизнерадостна атмосфера остава завинаги в душите. 

Photo Gallery: 24 май 2017г.

ПРАЗНИК В ПРАЗНИК

            Петъчният ден(24.03.2017г.) е заключителен и наситен с изяви в празничната седмица на СУ „Неофит Рилски“. Патронният празник на школото съвпада с големия религиозен празник Благовещение.

            Г-жа Денка Ангелова, историк и ръководител на клуб „Родолюбие“, сбъдна една своя идея – да увековечи делото на основателя и пръв директор на Харманлийската гимназия – Марин Велев. Плочата е дарение от: Училищното настоятелство при СУ „Неофит Рилски“, Д-р Румяна Славчева, Василка Генева, Таня Чавдарова, Мариана Панайотова и VIа клас; Ваня Еджиева и VIб клас, Мина Льондева и Ха клас, Денка Ангелова и IХв клас, Светла Въжеклиева, Татяна Димитрова, Януш Лазаров, Радослава Гогова, Радка Димитрова, Мая Нарлиева, Васка Грозева.

            Респект към личността на първоучителя извика у присъстващите словото на директора – г-жа Боряна Петрова, кмета на града --г-жа Мария Киркова и уредника на историческия музей - г-жа Татяна Ангелова. „Паметта трябва да се съхранява! Тя е урок за гражданско поведение в обществото!“ Това е посланието към младите хора.

            Да срещнеш поколение учители, работили на „ползу роду своему“, е истинско предизвикателство към емоционалната памет на младите учители. Няма сърце, което да не откликне на треперещите ръкостискания на г-жа Генева, г-жа Челекова, г-жа Цветанова, г-жа Делева, г-жа Гачева, г-жа Петрова, г-н Митко Димитрова – генерация от личности, вградили сянката си в образованието на децата от Харманлийската гимназия – цветя, усмивки, сълзи от умиление придизвика достолепната фигура на 90-годишния г-н Попов – създател на истинска школа по математика в града.

            Акцент в празника бе рождения ден „на патерица“ на този дълолетник. Посрещнат с песента „Да бъде щастлив рождения ти ден“, живата легенда опроверга присъстващите, че е най-строгият директор, и се трогна до сълзи от вниманието на всички. Думи на признателност изказа г-жа Живка Делчева – негова ученичка и последовател в учителското поприще.

            Празникът се пренесе в актовата зала на училището при урока спектакъл „Забавно училище“. То е публична изява на клубовете „Художествено слово“ и „Математика+“ по проект „Твоят час“.  Г-жа Антония Сенкова, подготвила интерактивен час по литература, придизвика огромен интерес и любопитството на аудиторията деца и колеги. Учениците от 5а и 5в клас бяха в ролята на ученици, разделени на два отбора, момичета (Гергана, Десислава и Адриана от 5а клас) и момчетата (Димо от 5в клас и Радко и Денис от 5а клас), а ролята на учител изигра Женя Миткова от  9в клас.  По забавен начин бяха представени моменти от старогръцката митология. Разгадани с възторг и аплодисменти бяха боговете: Хадес (Валентин от 5а клас), Зевс (Димо от 5в клас); богините Диана (Виждан от 5а клас), Темида (Йоана от 5а клас), Атина (Симона от 5а клас), Хера (Ани от 5а клас), Афродита (Дария от 5а клас). Тази забавна митология разкрива междувъзрастовата връзка в изучаването на митовете и легендите и носи познавателен характер.

            Екатерина Михайлова от 11а клас с авторско парче на китара, изпълнено на английски език, донесе наслада в минутите на междучасието.

            Часът по забавна математика започна с игрива песен , изпълнена от Албена 5 клас, съпроводена с танц на числата(Иванка, Милка,).  В ролята на учител бе Симона от 5а клас. Решаване на нестандартни задачи, от  двата отбора извика възхищение от логиката и съобразителността на участниците. Часовете при г-жа Мария Жекова по проект „Твоя час“ развиват фантазията и аналитичното мислене на учениците от петите класове.

            Учениците Анелия  Атанасова Стойчева, Виктория Руменова Тодорова, Дарина Миленова Желязкова, Дария Десиславова Добрева, Яна Миткова Русева от 10а клас ни разкриха своята представа за училището на бъдещето.

            Паралелно с урока „Спектакъл“ се проведоха и спортни състезания.  След оспорван и драматичен двубой по федербал I –во място за Силвия Георгиева и Ивайла Живкова от 8а клас, II-ро място - Недялка Ленкова и Христина Ангелова от 8в клас и III-то място  - Ивона Димова и Габриела Милкова от 8б клас.

Бягане 100 метра момичета I-во място Ивет Тодорова, Силвия Георгиева и Ивайла Живкова всички от 8а клас.

В състезанието по волейбол победител е Ивайла Живкова от 8б клас –Христо, Руси, Кирил, Тихомир, Божидар и Владимир. Те са победители и в приятелската среща на турнира по футбол на турнира по футбол между 8-те  класове.

Ето и окончателната класация по класове, отборно по точни: Iво място 8б  - 12т., II- ро място 8в клас 8 точки, III – то място 8а клас  - 7т., IV – то 8г клас 4т.

Награди и грамоти за достойно представяне в конкурси, олимпиади, състезания поднесе г-жа Боряна Петрова – директор на СУ „Неофит Рилски“. Успех на победителите.

            Клубът „На хорището“ с ръководител Стефан Николов, изпълни празника с кръшни хора и заплени с пъстротата на носиите сърцата на децата, решени да изучат българското народно танцово изкуство. 

Photo Gallery: празник в празника

КОЛЕДА В СУ „НЕОФИТ РИЛСКИ“ (2016г.)

          

    Приповдигнатото настроение на учениците неудържимо нараства под звуците на коледните песни и трескавата подредба на картички и пъстри гирлянди. Обявените награди са примамливи... Очаква ни истински „сладък рай“  - само да спечелим!

    Тече научна презентация за историята на празника КОЛЕДА. Разбираме, че далечните му корени са в езическия празник „календа“?!

    И тъкмо когато  ни става досадно, започва триумфа на Дядо Коледа  и Снежанка (ученици от 9в клас).

    Следва пътешествие „КОЛЕДАТА  по света“ – ритуали, обреди, обичаи (представени от 9в клас) .

    Истинска еуфория предизвиква появата на снежния човек,  жив при това (ученици от 7а клас). Започва луда надпревара за снимка с ходещия Снежко. Особено внимание заслужава дългия му червен нос и колоритната му шапка (тенджера).  Затова и получава аплодисментите на децата.

    По масите в Актовата зала трескаво се нижат разноцветни книжни гирлянди. Всеки от присъстващите получва възможност да гласува за най-красива картичка, най-дълъг гирлянд и най-атрактивен снежен човек.

    Първа награда за най- харесвана коледна картичка печели Александра Господинова от 5Г втора е на Десислава Инджова от 5а и третата е на Никол Митева от 5Г.

    За най- дълъг гирлянд наградата  е в ръцете на учениците от 6а клас, следвани от 6б и 6в класове.

    Празникът прераства в дискотека – танци и веселие, с което децата и тази година доказват, че коледния дух е жив!!!

Photo Gallery: КОЛЕДА в СУ "Неофит Рилски"

25 март – Патронен празник на СОУ „Неофит Рилски”(2015г.)

 

                Празнични изяви – тържествено настроение – пролетно усещане - незабравими емоции:

                Конкурс на тема „Аз и моето училище”

             С литературни творби – стихотворения и есета, участваха ученици, разпределени в две възрастови групи.Отличените получиха грамоти. Най-добре представил се участник в първа възрастова група /5-8кл./ е Натали Ивайлова от 6-ти „а” клас /стихотворение/, а от втора възрастова група /9-12клас/ е Станимира Гарванова от 10-„б”клас/есе/.

            С рисунки по темата участваха ученици от 5 и 6ти клас. Изложбата “Ученическо творчество“, подредена във фоайето на втория етаж, предизвика голям интерес. Представени бяха графични и живописни творби на ученици от различни възрастови групи. Творческите изяви по изобразително изкуство бяха представени от преподавателя Св.Въжеклиев.

            На 25 март празникът започна от 9 часа с тържествен час на класа на тема: Слово за Неофит.

             За ученици от 7г, 9а, 9б, 10а, 10б клас часът се проведе в Актовата зала и бе посветен на Марин Велев – учител и директор на гимназията, който със своя труд допринася не само за създаването и, но и за отвърждаването и като водеща в България.

            Инициативата се осъществи със съдействието на исторически музей град Харманли. Пред аудиторията своето изследвани върху живота и делото на Марин Велев представи г-жа Татяна Димитрова, уредник в музея. Презентация за делото на Неофит Рилски придставиха Мирела и Весела от 9б. Катерина и Ивелина създадоха настроение със своите модерни танци.

            В деня на празника участници от клуб „Родолюбие” посрещнаха в училищния музей 10 възрастни посетители и 98 ученици, сред които и четвъртокласници от НУ „Отец Пайсий”. Интерес придизвикаха новите експонати – учебници и литература от 70-те години на миналия век, учебно-технически средства и снимков материал. Гости на музея предишния ден бяха представители на  Военноморското училище, гр. Варна. В Актовата зала те презинтираха своето училище пред зрелостници и връчиха поздравителен адрес по повод Патронният ни празник.

            Учениците от клубовете “Бързо, лесно,вкусно“ и „ Здравословно хранене“ с ръководители М. Панайотова и В. Еджиева приготвиха почерпка за всички гости и ученици от училището по случай патронния му празник. Оживлението около препълнените маси беше голямо. Интерес предизвика и филмът, който отразяваше еволюцията на храната до наши дни.

            От 9,30 часа във физкултурня салон се проведе волейболната среща между отборите на СОУ „Д-р Петър Берон“, гр. Свиленград и СОУ „Неофит Рилски“, завършила с победа за нашите момчета.

            Дворът на СОУ "Неофит Рилски" се превърна в територия, маркирана за домашни любимци и техните горди собственици. Изложбата "Моят домашен любимец" имаше състезателен характер и в нея взеха участие кучета, котки, пернати и гризачи. Компетентното жури избра най-достойните представители според здравословното им състояние, стойка, хигиена и артистичност. Първо място спечелиха семейство пинчери.

            От 10.30 ч. се проведе дефилето "Моята пролетна визия". В него участие взеха не само сръчните коафьори и гримьори от клубовете ”Грим и прическа” и ”Фризьорство ‘’ по проект „Успех” , но и любители на добрия външен вид.

            В двора на СОУ „Неофит Рилски“ от 11.30 часа се състоя официалното откриване на спортната площадка, построена за 120 хил. лв. със собствени бюджетни средства на Общината.

На новата придобивка най-напред се зарадваха футболните отбори на ученици от училището, които изиграха първия си мач на изкуствения терен.

            Финал на тръжествените изяви постави волейболната среща между отборите на служители от Общинска администрация и учители от СОУ „Неофит Рилски“. Победата бе за домакините.

            Празничната програма покачи емоционалния градус на всички присъстващи.

 

Photo Gallery: Патронен празник 2015

Бележки: 1 - 10 от 17
1 | 2 >>