1 ноември

31.10.2012 00:00

  Учениците на СОУ „ Неофит Рилски” отбелязаха дните преди началото на есенната ваканция като Седмица на народните будители.

   Г-жа Въжеклиева и ученици оформиха кът с ликовете на народните будители, които допълниха празничната обстановка за 1 ноември.

  Най- активни участиници в честването на Деня на народните будители бяха учениците от клуб „ Художествена слово” под ръководството на г-жа Антония Сенкова. Те проведоха блиц- анкета на тема: "Познаваме ли народните будители?" в часа на класа -понеделник , за да проверят знанията на учениците, които отговаряха на  въпроси, зададени по забавен и атрактивен начин. Пяха се възрожденските песни на Чинтулов- „Вятър ечи, Балкан стене” и „ Стани, стани, юнак балкански”. Резултатите бяха повече от задоволителни и  представени в радиопредаване "Слава Вам, будители народни!" в последния учебен ден преди есенната почивка.Откроиха се  ІХА, VІІІА, VІІА, VВ и други, отговорили с максимания брой точки

След анкетата в часа на класа, мероприятията на клуба продължиха с провеждането на среща с учители-творци на художествено слово. В актовата зала на школото някои преподаватели  прочетоха свои  творби, а останалите гости отговоряха на забавни въпроси, проверяващи поетическото им мислене- създаваха рими, стихове и куплети по зададено начало. Така получените спонтанно от учителите стихотворения бяха записани и ще останат в архива на клуба. Ето и някои от тях:

 

    

Сънувах ... в тази дълга нощ,

че живея аз в разкош,

че за мен е отреден-

днешният прекрасен ден.

 

Имам щерка, много мила,

на този ден съм я родила,

няма по- щастлив човек от мен,

днес празнувам ден рожден.

 

Сбъдна се сънят красив.

Дай Боже всеки да е здрав и жив.

 

...................................................................................................................

 

Когато си млад, животът е песен

и ти се струва, че много е лесен.

Но ето, че идва златната есен

И виждаш, че не е толкоз чудесен.