140г- България е отново на картата на Европа

02.03.2018 20:39

Среща двубой по знания за паметни събития от Руско-Турската освбодителна война се проведе на 1 март в Културния център на град Харманли.

 Състезателите са учениците от 7а клас при ОУ „Иван Вазов” и СУ „Неофит Рилски”.

Гости на тържеството са:

  1. Стефка Здравкова – зам. упр.  на обл. Хасково
  2. Мария Киркова – кмет на гр. Харманли
  3. Валентина Димулска – зам. кмет на гр. Харманли
  4. Цонка Малева – секретар на гр. Харманли

Водещите Анелия и Дария от 11а клас разкриват смисъла на историческата победа над османците и пътя на изстраданата българска свобода.

Патриотичното настроение сред присъстващите учители, ученици и родители се подсилва от изпълнението на песни от децата на градините „Ален мак” и „Пролет”.

Важни моменти от войната, примери за героизъм, смелост, саможертва, военно майсторство и патриотизъм разкриват участниците в двубоя ОУ „Иван Вазов” –Габриела, Тончо, Мери, Боголюба с ръководител Валентина Милева и СУ „Неофит Рилски” – Магдалена, Красимир, Иван и Даниел с ръководител Филип Филипов.

Жури в състав: Проф. Цонка Каснакова – директор на Историческия музей, Иван Иванов – преподавател  по история, Ирина Атанасова – уредник в Историческия музей равнопостави участниците в състезанието двубой.

Наградите, осигурени от Общински съвет гр. Харманли,  грамоти и книги  „История на Харманли” ще напомнят дълго на участниците, че ден като 3-ти март изгражда историческата памет на всеки българин и е основание за гордост и патриотизъм.

В убедителното си слово Проф. Цонка Каснакова защава тезата, че българската свобода не е получена даром , а е резултат на пролятата кръв на хиляди български опълченци. Това  оставя дълбока следа в мисленето и отношението на младите хора.