Да преоткриеш улицата...

01.06.2018 18:47

    Избран преди 93 години, заради бал на китайски сираци, Денят на детето (1 юни), в СУ "Неофит Рилски " се отбелязва със "зелено" училище на открито. В задния двор под дървета, облечени с балони, учениците рисуват, играят, пеят. Спирам се при група деца от пети клас, които засаждат кипарис, осъзнали, че трябва да пазят дърветата и птиците, защото са знак на живота. Те знаят, че зелената планета ще умре, ако не я защитят като свой единствен дом.... И питат: " Къде отидоха дърветата?" Минавам покрай малчугани от първи клас, които рисуват лятото върху "гъсеница" от хартия и подготвят плакат с ръчички, вдигнати за поздрав.

    А по-нататък е групата на малките пътешественици от 5 клас - оцветяват всяка държава и континент, за да ги поставят върху глобуса. Отново виждам петокласници, но тук те създават история по картини, решават логически задачи и създават поздрави на английски език. Под звуците на гайдата на Христо и гъдулката на Джоана от 5в клас в ателието по изобразително изкуство с цвят и четка децата разказват живота в училище.

    Песента на Мария-Пиер "Лудо младо" няколко момчета играят на добре забравената закачка "Извади локума от брашното". Най-интересни са игрите на нашите баби "ластик" и "куца баба". За няколко часа учениците преоткриват света на улицата и игрите до забрава! Честит празник малки и големи деца!