ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА 2021

24.02.2021 15:26

    Всяка година в последната сряда на месец февруари СУ „Неофит Рилски“ отбелязва Международния ден за борба с училищния тормоз. 

    Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат, а те се оказали много.

    Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище по принцип съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз и как да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН. 

    Vа, Vб, Vв ,Vг класове и класните им ръководители изработиха постери с послания: „ НЕ на тормоза и насилето в училище !“, а целта им бе да поощрят подкрепящото поведение, позитивната нагласа и малките мили жестове един към друг.

    Поинициатива на педагогическия съветник в двора  на училището бе организиран  флашмоб във формата на огромна тениска, а  участници бяха учениците от начален етап и 5-те класове с розови балони в ръце. За финал на мероприятието бе организирано масово завързване на розовите балони на една от оградите в училище в знак на съпричастност към жертвите на тормоза и  неприемане на всеки акт на грубост, насилие, нетолерантност.  Дрескодът през този ден в училище беше всеки да има нещо розово в облеклото си. Най-подготвените за повода бяха със специално изработени послания  за деня.