Денят на народните будители.

30.10.2017 21:09

                Духовното просвещение на българския народ  дава тласък на най-славната епоха от нашата история – националните борби за освобождение от османско робство. Тази знаменита страница е  дело на личности будители – интелигенти, възрожднски писатели, книжовници и революционери.

                В дните преди празника на видеостена във фоайето на СУ „Неофит Рилски” учениците с  любопитсво наблюдават портретите на Пайсий, Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов, Любен Каравелов,  Добри Чунтулов, Христо Ботев, Иван Вазов – презентация, създадена от ентусиасти от 7а клас. Плеяда просветители, за които себеотдаването любовта към ближния и Отечеството са мисия, на която посвещават живота си, е пример за всеки българин.

                В навечерието на празника ученици от шестите класове  поднесоха интересни и любопитни факти от живота на изучавани поети и писатели будители.

                Интерес  събуди думата „будител”, която означава неспокоен, човек който държи ръката си на пулса на времето.

                Часът на класния ръководител  звучи радиопредаване с ученици от 5а и 5б клас (Филип и Зорница). Водещите представят в две части личности будители и хронологията на празника във времето. Трима първокласници Христиана, Ивайла и Янко вдъхновяват с възрожденски стихове всички слушатели. Прозвучва  песен „Химн на народните будители” от Георги Христов.

Този  ден с неповторима стойност, ден – светлина,  ден за преклонение пред посветените на майка България синове.