„Идеите на Левски - живи и днес”

16.02.2017 17:16

Вълнуващата творческа среща събра учители, ученици и граждани в КЦ на гр. Харманли.  180-тата годишнина от рождението и 144-тата годишнина от смъртта на Апостола на българската свобода са основателен повод за размисъл и равносметка!

Идеята е реализирана от Община Харманли, Историческия музей и Общински комитет „Васил Левски”.

Участници са  СУ „Неофит Рилски”, гр. Харманли, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Иваново, ДВГ „Щастливци”, ЦДГ „Детски свят”.

Презентацията „Левски в изобразителното изкуство”, създадена клуб „Родолюбие” с ръководител Денка Ангелова (Иделина Димитрова-техническо оформление на презентацията), обогати представите за портрета на Левски в творбите на българските художници.

Словото размисъл за уникалната личност и мисиите на Апостола от проф. Д-р Цонка Каснакова (директор на ИМ Харманли) респектира гостите. Особено вълнение придизвикаха мислите за необходимостта от водачи в съвремието ни, защото Левски е и създател на демократичните принципи на новото време.

Песните за Апостола на ДВГ „Щастливци” – изпълни залата с възторг и приповдигна духовете от изпълнените с фактология слова на учениците на село Иваново,  Дария и Димо.

Пламенните есета на учениците от СУ „Неофит Рилски”  Зорница Заркова, Валерия Веселинова, Ивана Колева(12а клас), Мария, Яница, Ивона, Дарина, Никола, Габриела(7а клас) са плод на вдъхновение от личността на Дякона. Всички го определят като българската икона. Саможертвата му е достатъчна, за да заявят гордо, че не сме получили свободата си на тепсия. Мислите на Левски са огнени послания необходими за промяната на живота. Авторите се обявиха за следовници на пратеника на българската свобода Васил Левски. Атмосферата стана особено патетична с последвалата историческа презентация на Божидар Банков(7а клас).

Наградите, осигурени от община Харманли, историческа книга – „Васил Левски –разказ за безсмъртие” и грамоти от Историческия музей гр. Харманли, поднесени от кмета на града Мария Киркова, озариха лицата на всички участници.

За неспокойния дух, за изследователския труд и особеното докосване на всеки ученик до висотата  на възрожденското време БЛАГОДАРИМ на г-жа Денка Ангелова(организатор), Антония Сенкова (сценарист), г-жа Златка Тонева, Женя, Жана и Ивелина(водещи от 9в клас)!!!