ХАРМАНЛИ ЧЕСТВА 143-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.03.2021 15:46

Днес се навършват 143 години от онзи паметен Трети март (по стар стил 19 февруари) 1878 година, когато в разположеното тогава на 12 километра от Цариград градче Сан Стефано дипломатическите представители на Русия и Османската империя подписват двустранен мирен договор. За нас, българите, обаче този факт не е просто историческа дата, вписана из страниците на националната ни хроника, а граница в българското бъдене, деляща живота ни на две – преди и след Освобождението. Граница, легитимираща Санстефанският мирен договор като символ на Нацията, Историята, Родината и Свободата. Граница, която ражда – макар и само за сто дни – възкръсналия величествен профил на Санстефанска България, понесъл в себе си копнежите за свобода на милиони българи. И макар че историческата участ не пожелава българското щастие да трае дълго, а задкулисието на дипломацията и натискът върху Русия раждат повратния Берлински конгрес, който разпокъсва българските земи и начертава жертвения кръст на поколения българи в борбите им за обединение на народа ни в Македония и Тракия, датата 3-ти март има особен статут в българската памет.

            Тя идва, за да ни напомни, че Свободата ни не ни е дадена даром.

            За да ни приобщи към истини, които изхождат от идеологическите аксиоми на българското, свързващи в неразривно единство минало, настояще и бъдеще, приписвайки им общ, единен и постижим смисъл – а именно, че българският (на)род „голям е..., бил е и пак ще да стане” .

            И не на последно място – за да ни подсети за националните ни ангажименти към България и българското, настояващи за завръщането ни към историята, изписана с кръвта на предците ни, и отекваща през вековете чрез гласовете на паметта, разказващи сюжетите за славното и героичното в българското колективно живеене.

            С тържествена церемония пред Руския паметник в Харманли бе отбелязана 143-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. Водеща на церемонията бе ученичката от  IX А клас при СУ „Неофит Рилски” Ани Латева, а нашите възпитаници Ивайла Боянова, Мануела Стратиева и Христо Хубенов взеха участие в церемонията по празничното вдигане на националния трикольор. Официално слово, посветено на 3-ти март, бе произнесено от Мария Киркова – кмет на град Харманли. Тържествен рецитал за празника представиха децата от ДГ „Детски свят”, а учениците от IX А клас Йорданка-Александра Маврева, Михрибан Сали, Даниел Арабов и Красиян Канев изпълниха празнично слово, с което поздравиха жителите на града. Архиерейският наместник за Харманли Живко Петров и йеромонах Максим отслужиха панихида в памет на загиналите знайни и безименни герои, отдали живота си за свободата на България. В церемонията по полагане на веци и цветя взеха участие представителни фигури от обществения живот на град Харманли. Директорът на СУ „Неофит Рилски” – госпожа Валентина Павлова – поднесе венец и изрази почитта си към тази паметна дата в българската история.