Най-светлият празник! (24.05.2018г.)

24.05.2018 16:51

Денят на българската просвета и култура за пореден път събира в двора на СУ „Неофит Рилски” учители и ученици, гости, приятели родители и близки. Големи и малки отдават почит на създателите на азбуката св. св. „Кирил и Методий”.

Звучи химна на училището и през западния вход преминават абитуриентите от випуск 2018г. На гърдите им се веят ленти, положени от единадесетокласниците. Надписът СУ „Неофит Рилски” ще напомня за принадлежността им към делото на книжовника.

Преминава знамето с мотото „Знанието е сила”, което ще бъде сдадено на церемонията на площад  „Възраждане”. Зрелостниците за последен път заемат местата си.

В думите на водещите, обръщение към гостите, се подчертава, че този празник е само български, уникален  и самобитен. Любовта към буквите „за вси словени” е основание Солунските братя да бъдат обявени за покровители на Европа и на света, не само на славянските народи.

Емоционалното слово на Директора Боряна Петрова разкрива значимостта на делото на Кирил и Методий и поздрави най-малките ученици – първокласниците с успешното им завършване на учебната година.

Емоционално приветсвие, съпроводено с аплодисменти от името  на абитуриентите отправя дванадесетокласничката Екатерина Михайлова.

Отговор на приемниците прочете Калина Христова от 11 а клас.  ,  

Най-вълнуващият миг е връчването на грамоти на отличниците на випуските. Този ден е и ден на равносметка и за ученици, и за учители. Най – трогателно за всички е награждаването на най-малкия отличник.

1 –ви клас – Янко Илиев

5-ти клас  - Антония Банева

6-ти клас – Десислава Инджова

7-ми клас – Филиз Сезгин

8- ми клас  - Габриела Галенова

9-ти клас -  Христо Звездомиров

10-ти клас –  Иван Иванов

11- ти клас  - Пламен Господинов

12 –ти клас  - Кристина Тошкова

А отличник на училището е: Екатерина Михайлова.

За първа година с приза "Най-добрият клас на 2018" е отличен 7а клас с класен ръководител Марияна Панайототва.

Усилията в учебния процес създават самочуствие и гордост и са основата на пътя към успеха.

Няма сърце, което да остане безучастно към думите от песента на Росица Кирилова „Учителко любима...”. Цветята в ръцете на абитуриентите са израз на признателност към тези, които са вградили сянката си в техния живот – учителите. Сълзи и усмивки се сливат в едно. Съкровеният миг на раздялата със знамето и преподавателите дълго ще сгрява бъдещите студенти в големия град.

Тържеството преминава в традиционно шествие по булевард „България”, където се влива в потока от другите училища в град Харманли.

Празникът на равноапостолите Кирил и Методий е специална дата за всеки от нас. И без значение къде се намира българинът по света, споменът от тази жизнерадостна атмосфера остава завинаги в душите. СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК