Отличени шампиони

21.12.2020 17:07

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово, ежедневието ни сякаш се променя до неузнаваемост. Сякаш рецепторите ни за добро, ценно и красиво се пробуждат, за да се вгледат във всеки един детайл и разграничат значимото от маловажното, естетичното от псевдокрасивото, етичното от “прехвалената", но лишена от морални основания доброта. И вероятно корените на тази особена наша чувствителност се крият в очарованието и магията на Коледа, когато светът разцъфтява в цялото си великолепие от пищни коледни дървета, светлини на празнични свещи и обилни дози детски ентусиазъм, забързан в сътворяването на поредното писмо до Дядо Коледа. Кой знае? Може би всичко това се случва, за да ни напомни, че във всеки един от нас живее частица от добрината и великодушието на онзи белобрад старец, в който “уж" вече сме твърде големи, за да вярваме.

Малко преди Рождество, почти като подарък от същия този белобрад старец, дойде и новината, че трима наши възпитаници – Божидар Саръбоюков от 10 А клас, Денис Адил от 11 Б клас и Слави Славеев от 11 А клас, са отличени със специална стипендия  за деца с изявени дарби, свързана с  високите им постижения на национално ниво в сферата на спорта и корабомоделирането. Впрочем не би било излишно да си припомним, че Божидар Саръбоюков е трикратен шампион на България за юноши и девойки в дисциплината "Висок скок", Денис Адил е шампион на България за юноши и девойки в дисциплината "Хвърляне на копие",  а Слави Славеев е шампион на шамнионите от националното първенство по корабомоделизъм в категория юноши до 18 г клас F4B. 

Подобна новина ни кара да се чувстваме горди с постиженията на трите момчета. Нещо повече – добрата вест като че ли идва тъкмо навреме, за да ни припомни, че СУ “Неофит Рилски" е било и си остава най-доброто училище в града ни, изграждащо не просто солидни знания и умения, но и стимулиращо талантите и дарованията на своите възпитаници. За Божидар, Денис и Слави вероятно успехите тепърва предстоят. В навечерието на Рождество новината за техните стипендии звучи почти като прошепната коледна приказка, понесла в себе си ехото от поучителния сюжет за труда, таланта и успеха. 

Нека пожелаем на трите момчета още много бъдещи отличия, постоянство и целеустременост в реализацията на спортния им и креативен потенциал!

А на всички останали ще пожелаем да продължават да вярват в чудесата, които се сбъдват на Коледа, но вече преосъзнали, че сътворяването им зависи изцяло от нас, хората!