Празнична седмица в СУ „Неофит Рилски“ – игри и съвременни технологии

25.03.2022 09:37

За поредна година СУ „Неофит Рилски“ отбеляза своя патронен празник с интересни дейност и ииниациати в няколко последователни дни. Празничната седмица, по случай навършването на 113 г. от създаването на първи гимназиален клас, се състоя от 21 до 25 март 2022 г. Началото бе поставено с музикален поздрав на Виктория Димова, ученичка от IX б клас с изпълнението й на известното произведение „За Елиза“ на Лудвиг ван Бетовен, подготвено съвместно с г-жа Жермина Михова.

Първият ден бе посветен на награждаването на талантливи ученици в провелия се литературен конкурс „Моето училище – днес и утре“.  Журито, в състав Марияна Панайотова, Елена Василева и Антония Генева класира творбите по следния начин:

 

Раздел „Поезия“

I място – Виктория Вангелова Vг

II място – Кристиана Димитрова IX б

III място – Йоана Милева V г

 

Раздел „Проза“

I място – Атанас Михов VI в

II място – Лора Стайкова V г

III място – Яница Пашова

 

Раздел „Презентация“

I място – Алек Мартинов X a

II място – Симона Софрониева VIII а

III място – Инес Мюмюн VII г

Още награди бяха връчени през първия ден на празничната седмица. Учениците от клуб „Родолюбие с ръководител Денка Ангелова бяха поощрени за активната им дейност и чудесно представяне на ученическия исторически конкурс „Пространство и време“, организиран от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Грамоти и подаръци получиха Алек Иванов от X a и Йорданка – Александра от X а за съчиненията си на тема „Лесно ли е да си царица? Владетелките в средновековна българия“, както и Даниела Петрова от X б за реферата си на тема „Паисий Хилендарски и преходът към новото време“.

Втория ден бе посветен на традиционната изложба на домашни любимци „Аз обичам животните“. Тази година животните се състезаваха в следните четири категории: „Чистокръвна порода“, „Артистичност“, „Любимец на публиката“ и „Атрактивност“.

Животите завоювали първите места са:

„Чистокръвна порода“ – джак ръсела Рая на ученика Александър Евтимов от VI а и котката Мери на Лора Стайкова от V г.

„Атрактивност“ – померана на Ани Маринова от V в

„Артистичност“ – пудела на Христо Генев от IX б

Любимец на публиката“ – швейцарската овчарка на Юсеин Муса от IX б

В рамките на цялата празнична седмица училищния музей бе отворен за посетители, а учениците от X а и членове на клуб „Родолюбие“, Даниел Арабов, Даниел Петков и Никола Христозов представиха беседа, посветена на историята на училището.

През втори и трети ден учениците имаха възможност да присъстват на изложба на гигантски охлюви, представена от г-жа Наталия Канцелевич. Тя запозна присъстващите с осбеностите при отглеждане на тези интересни домашни любимци.

През трети и четвърти ден в двора на училището бяха проведени състезания с любимите превозни средства на учениците – ролери и тротинетки. В същите дни новоизградения STEM център отвори врати за любопитните си гости, които имаха възможност да се запознаят с новите технологии, представени от учители и ученици. Най-малките посетители на STEM центъра, ученици от НУ „Алеко Константинов“ и НУ „Отец Паисий“ останаха възхитени от демонстрациите, на които присъстваха – магията на зеления екран, възможностите на режещия плотер и 3D принтера, както и скока във виртуалния свят чрез технологията zSpace и Oculus Quest.

През четвъртия ден от празничната седмица, ученици от IX а, с класен ръководител Денка Ангелова, осъществиха мероприятие, с което създадоха общност на учебните заведения, носещи името на Неофит Рилски. Чрез видео връзка, участниците размениха добри практити, както и организираха възможности за бъдещи гостувания и съвместна работа. Създадената за целта фейсбук група, в която участниците се присъединиха, ще бъде събирателно пространство за бъдещите съвместни дейности. Денят завърши със забавни игри и състезания между учениците от начален етап на СУ „Неофит Рилски“, НУ „Алеко Константинов“ и НУ „Отец Паисий“, който те пренесоха на стадиона в следващия ден с организирането на забавен пикник.

В дена на патронния празник – 25 март, учениците от VI а и VI в, участваха в онлайн играта „Минута е много“. Преподавателите Иделина Димитрова и Екатерина Николова предизвикаха учениците с въпроси от различни науки, като учениците трябваше да покажат както знания, така и бързина в стоите отговори. Първо място зае Керем Халил от VI в, второ – Паула Ангелова от VI в, а трето – Никола Катарудис от VI a. Всички участници получиха грамоти за отличното си представяне.

Финала на празничната седмица бе отбелязан с турнира по бадминтон, ръководен от Матей Калпаков. Шампион при момчетата стана Лъчезар Карачобанов, второ място зае Халил Христов, а трето – Стоян Иванов. Сред момичетата в състезанието имаше както ученици, така и учители. Първо място бе присъдено на Рая Милкова, второ на Даяна Петрова, а трето място зае г-жа Ваня Еджиева, показала изключителни умения, бързина и хъс.

От 25 март до 15 април по случай празника бе организирана изложба „Ученическо творчество“, осъществена в Културен център, гр. Харманли.

Празничната седмица завърши с екскурзия до Шипка, на която учениците успяха да проверят своята издръжливост при изкачването си към това свято място.