24 май - Празникът на словото и духовността в СУ "Неофит Рилски"

24.05.2019 17:21

Днес всички българи се прекланят пред титаничното дело на първоучителите Кирил и Методий. Завещали на потомците си писменост, която дава мощен тласък в развитието на науката и културата, солунските просветители отварят „златни“ страници в необятната съкровищница на духовността.

За родното училище този ден е необикновен! В СУ "Неофит Рилски" гр. Харманли цари оживление. Всички ученици, учители, родители, гости са в нетърпеливо очакване да станат съпричастни на емоционалния празник. Днешният ден е специален и по друг повод – за дванадесетокласниците той е и последен.

Началото е поставено от химна на България и издигане на трибагреника, след което всички присъстващи посрещат знамето на училището.

Под звуците на „Един неразделен клас“ абитуриентите, заедно със своите класни ръководители г-жа Емилия Тодорова, г-жа Радослава Гогова и г-жа Даниела Калинова се посрещат с бурни овации и шумно веселие. Зрителите, силно впечатлени, са очаровани от визията на тези мили момичета и момчета, изглеждащи сега още по-красиви и елегантни, излъчващи увереност и добро самочувствие.

Празникът открива г-жа Павлова- Директор на училището. Тя поздравява всички по случай светлия празник и отправя сърдечни слова към абитуриентите. Поздравителен адрес към учители и ученици  произнасят г-жа Киркова - кмет на Община Харманли и г-н Михов - председател на Обществения съвет. От името на единадесетокласниците Весела Манолова от 11"б" клас докосва всички присъстващи с прочувствени думи към зрелостниците, а своите искрени благодарности към учителите и сърдечни пожелания към учениците отправя Яна Миткова от 12 "а" клас.

По традиция  на този ден заслужени грамоти получават от Директора на училището и отличниците на випуските. За учебната 2018-2019г те са:

1-ви клас - Виктория  Тонева

2-ри клас - Ивайла Боянова

5-ти клас - Джанер Тунджай

6-ти клас - Джоана Димова

7-ми клас - Илияна Миткова

8-ми клас - Тончо Михайлов

9-ти клас - Габриела Георгиева

10-ти клас - Христо Хубенов

11-ти клас - Зорница Петкова

12-ти клас - Пламен Господинов

Отличник на училището е: Яна Миткова

Последните празнични моменти в училище са отредени за раздяла на абитуриентите с учителите. Тя е трогателна, изпълнена с тъга , но и с оптимизъм за предстоящите предизвикателства на живота. Отзвучават последните изречени думи, остава чудният спомен за нещо безвъзвратно отминало, което се носи в сърцето цял живот!

С традиционно шествие по булевард "България" всички се отправят към площад "Възраждане", за да се потопят и в емоционалните моменти на общинския празник.