Първи декември - световен ден за борба срещу СПИН в СОУ "Неофит Рилски"

01.12.2014 17:07

    Днес на 1-ви декември ученици и учители от СОУ “Неофит Рилски“ се включи в кампанията, посветена на Световния ден за борба срещу СПИН. Тя е част от националната анти-СПИН кампания и в училище премина под мотото „ Животът е безценен! ”.

Всички ученици имаха възможността да изгледат тематичен филм на тема: „Коварната болест на 21 век“, подготвен от педагогическият съветник във фоайето на 3-ият етаж и презентации на ученици от 9, 10 и 11 клас.

 Голяма част от учениците  получиха брошури, а по-големите  и презервативи от свои съученици, доброволци  на Червения кръст,  и от медицинското лице в училище.

1 декември се отбелязва като Световен ден за борба срещу СПИН от 1988 г.

Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка.

Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.

Червеният цвят на панделката едновременно символизира:

 любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено  и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

В двора на училището част от учениците направиха “жива“ червена пандела – подредени плътно един до друг с високо вдигнати ръце, държейки червен плат.

Целта е да се провокират нагласите срещу коварната болест, като вниманието на всички бъде насочено към превенция срещу заболяването и към по-отговорно сексуално поведение.