Седмица на духовността в СУ „Неофит Рилски“

31.10.2018 10:07

    СУ „Неофит Рилски“ отбелязва Деня на народните будители с подготвена образователна програма за своите възпитаници. Радио предаване,  презентации, решаване на кръстословици, изпълняване на  възрожденски песни, запознаване с Народните будители са събитията, с които училището почита общобългарския празник. 

    От понеделник в училището започнаха мероприятията за празникa, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. За целта училищното ръководство ангажира вниманието на учениците с поучителни часове, в които възпитаниците участваха в инициативи, игри на въпроси и отговори, рецитиране на стихове, в които главни герои бяха будителите, оставили трайна следа в историята на България. Бяха представени презентации, подготвени лично от учениците на VIв клас,   XII б клас, клуб „Родолюбие“,  което внесе яснота за живота и делото на великите българи като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов … както и учителите- будители на Харманлийската гимназия.

    В часа на класа вниманието на всички възпитаници бе ангажирано от радио предаване, подготвено от VII клас, ръководени от г-жа Виолета Желева и Катя Бозмова. Приятно изненадани бяха единадесетите класове, които получиха удостоверения за постигнати резултати на Националното външно оценяване по дигитални компетентности. С най-добър резултат може да се гордее ученикът Иван Иванов от СУ „Неофит Рилски“  /заслужил признанието Кмет за един ден/ За успехите си момчетата и момичетата не забравиха да благодарят на преподавателите си по ИТ Анита Славова и Живка Делчева. Добра новина за успех пристигна и за съученичката на Иван от XII a клас- Елия, класирана на 3-то място на Областния кръг по Речеви и комуникативни умения по чужд език.

Момичетата Анна -Мария, Антония, Валерия и Наталия от XII б клас подготвиха кръстословица, посветена на празника за по- малките ученици от Vб и Vг класове. Решаването и премина под формата на игра, от което децата останаха с приятни емоции и  в очакване на следващи срещи.
    Честването на празника продължава и за учителите на училището, сюрпризирани от младите им колеги като жест за топлия прием от преподавателите с опит и ръководството. 

Честит празник на всички съвременни будители!