Забравен ли е руският език?

19.03.2014 17:57

В противното ни убедиха децата от VІ-г клас на СОУ „Н. Рилски” Харманли. Те участваха в два поредни етапа (училищен и регионален) от Международния конкурс „Живая классика” - четене на избрано произведение на руски език. Конкурсът е под патронажа на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация и Правителството на Москва. В България той е по инициатива на Национално Движение Русофили и Посолството на Русия в България. На 15 март победителите на училищно ниво тръгнаха към Пловдив. Там се състоя регионалния етап, на който нашите деца се състезаваха с деца от още 10 училища (участваше и езикова гимназия) и заеха почетното 4 място.

С невероятен хъс, професионализъм и отговрност преподавателките Даниела Алексиева и Ина Порязова успяха да подготвят децата за конкурса. Поля, Ивет и Дарина с голям успех се превъплатиха в образите от новелата „Кащанка” на Чехов. И естествено, успехът бе възнаграден с грамоти и почерпка от организаторите.

Целите на конкурса са свързани с разширяване читателския кръгозор на децата и най- вече популяризиране на руския език и руската култура. А причини да се учи руски език не липсват.  Защото култура, в която блестят имената на Толстой и Достоевски, на Пушкин и Есенин, на Булгаков, на Евтушенко и Булат Окуджава, не може да не обогатява духовния свят на младия човек в днешните объркани наши български времена. И ако ще говорим за руската култура, не може да не си спомним, че прозорецът към нея е руският език.

Г. Карагьозова

Председател на Русофили Харманли