Златните момичета на СУ "Неофит Рилски" на финали на Световните ученически игри!

24.05.2019 07:20

      Ученическите игри са основна изява в областта на ученическия спорт. Те са част от държавната политика относно развитието на ученическия спорт и откриването на млади таланти. Провеждат се по определени правила в няколко групи спортове и три възрастови групи. Състоят се от няколко етапа до финалния. Организират се и се финансират от Министерството на младежта и спорта. Първият етап от игрите са вътрешно училищните съревнования. Вторият етап са областните учинически първенства. Следват зоналните и накрая са финалите. Победилите отбори в отделните спортове и възрасти представят страната на Световните ученически игри. Те се провеждат на всеки две години.

        Тази година домакин бе Хърватия и град Сплит от 13 до 19 май. След последния финален етап при юношите победиха участниците от град Варна, а при девойките тези от град Харманли и СУ "Неофит Рилски“. Така Харманли затвърди водещата си позиция в леката атлетика при ученическия спорт. Всички тези състезателки са печелили множество медали и призови места за местния лекоатлетически отбор през годините. Сега те представиха страната ни на Световните ученически игри.

    Това е голямо постижение и за СУ “Неофит Рилски“. Отборът бе в състав от шест момичета, ръководител и треньор Иван Еджиев. Имената на шесте избрани да представят България бяха: Михаела Тодорова, Ивет Тодорова, Петя Петрова, Виктория Недева, Габриела Георгиева и Силвия Георгиева. Този форум преди всичко е символ на дружбата и приятелството между младите хора и спортисти ученици. Тази година са участвали отбори и от далечна Австралия. Така географията на тези игри се разширява по всички континенти. По отношение на спортно- техническото ниво на състезанието прави впечатление, че резултатите на предишните победители биха стигнали за седмо място.

    Този факт ни кара да се гордеем още повече с нашите момичета и техния треньор и ръководител. За участието и доброто представяне на отбора помогна и финансовата подкрепа на Община Харманли, СУ “Неофит Рилски“ и „Бизнесът за Харманли“.