21 ноември – Ден на Християнското семейство

11/21/2022

АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО

Семейство - една дума, но събрала в себе си смисъла на човешкото съществуване. Не само един ден, а цял един живот не би бил достатъчен да пресътвори всички хубави емоции от най-великата ценност. Радващо е когато в очите на децата искри любовта и вдъхновението от наученото за семейството и рода. На 21 ноември учениците от 5а клас се пренесоха във времето на своите предци през призмата на споделените мигове и мъдрости на прекрасните си семейства.

С кратко въведение за християнската същност на празника започна вълнуващия за петокласниците открит урок, състоящ се в STEM центъра на училището. Интересните видеоклипове, направени с желание и със завидни за възрастта на учениците умения, изненадоха всички и ги накараха да се потопят в атмосферата на любимите семейни занимания. Истинско вълнение предизвикаха разказите на малките изследователи, подкрепени чрез креативно изработените проекти на тема : "Родословно дърво на моето семейство". Изключително трогателно прозвуча мъдростта, изречена от Кристиян Стоев, че

Семейството е като клоните на дървото. Всички растат в различна посока, но имат общи корени.

За финал петокласниците повдигнаха настроението на присъстващите с артистичните си заложби, представящи поколенията от вчера, днес и утре с характерните за тях белези и вълнуващи ги проблеми.

Специални гости на празника бяха Ръководството на СУ "Неофит Рилски" и представителите на Родителския актив, които поздравиха учениците за положения труд и им пожелаха да бъдат все така любознателни и устремени към нови знания.

Повече снимки от събитието може да откриете тук.


УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО

Учениците от VI в клас на СУ "Неофит Рилски" почетоха с творчество Деня на Християнското семейство.

Ученичката Десислава Петрова представи изготвената от нея презентация,чрез която запозна съучениците си какво представлява семейството,как се празнува празника, обърна внимание и на малките семейства, както на училището и класа като микро семейства. Призова всички да бъдем едно голямо, сплотено и усмихнато семейство.

Ани Маринова и Десислава Стоянова споделиха със съучениците си историята за празника , защо се празнува точно на 21 ноември, както и как празнуват съвременните християнски семейства .

Нелина Петкова с гордост показа рисунка в която е запечатала един прекрасен ден със своето семейство.

Семейството е най-доброто, което може да даде първите познания за християнските добродетели на които от векове се крепи българският род, убедени са шестокласниците в края на часа посветен на Деня на Християнското семейство 21 ноември.