Проекти 2011/2012

Проектът "Mind The Gap"

През лятото на 2011 г бе спечелен междуучилищен проект по програма Коменски, финансиран от Европейската комисия с 6 училища-партньори. Документите за кандидатстване бяха изработени от учителя по английски език Мая Нарлиева- координатор на проекта за нашето училище. Партньори са:

 • СОУ "Неофит Рилски"-Харманли, България
 • Lycée Jean Moulin-Chateaulin, Франция
 • Hemne videregående skole-Kyrksaeteroera, Норвегия
 • Nazilli Anadolu Öğretmen - LisesiNAZİLLİ/AYDIN, Турция
 • Phgadia, Karpathos, Гърция
 • Neumann János SZKI-Budapest, Унгария

Целта на този проект е да даде на учениците и учителите знания и опит като им помогне да опознаят себе си и да добият по-ясна представа за собствената си култура и традиции;да се запознаят с разнообразието в образованието и обучението. Чрез разменни визити да се открият прилики и разлики от живота на тийнейджъра в други европейски държави, да се оцени многообразието на европейските езици, да спомогне за придобиване на умения и способности, необходими за живота на подрастващите, тяхното личностно развитие. Комуникациите се осъществяват на английски език, а продуктите, които участниците представят са предимно развиващи уменията им по ИТ.

В рамките на проекта ще се осъществят шест мобилности, включващи ученици и учители. Всяка визита е с тематична насоченост:

 • Франция-Моят начин на живот (училищен живот и облекло)- Октомври 2011
 • Норвегия- Климат и сезони-Февруари-Март 2012
 • Турция- Ястия-Май 2012
 • Гърция-Телевизия и дейности през свободното време-Октомври 2012
 • България- Поздрави и важни моменти през годината-Февруари-Март 2013
 • Унгария- Моят компютър, моят телефон и аз.-Май 2013

Участието в проекта създава възможност за усъвършенстване познанията на учениците по английски език и насърчава обучението и използването на съвременните ИКТ.

В училище ще се обособи кът по проекта, в който ще се излагат различни материали- снимки, документи, есета, стихотворения, рисунки. Така учениците и преподавателите ще се чувстват съпричастни към темата на проекта. След всяка среща нашият кът ще се обновява с нови материали и ще се презентира видяното и наученото.

Чрез този проект младежите от 6 страни ще "придобият" европейско гражданство, чувство за значимост в разнообразието на европейската общност.

Линк към сайта на проекта: https://mind-the-gap.webnode.com/

Росислава XI a клас

Първата визита по проект,,Mind the Gap" вече е факт. Пътуването на първата група участници бе до Франция и се осъществи на 13 октомври.

След вълнуващия полет със самолет,изпълнен с много емоции ,пристигнахме в Брест - града, в който се запознахме с нашите приемни семейства и веднага се настанихме.

Следващите дни бяха прекарани със семействата включително и уикенда ,през който някои от нас опитаха сърфинг,други- разходки по Френското крайбрежие,а трети разгледаха природните и историческите забележителносшс на околността.

Дойде и понеделник,първият ни работен ден.Негово начало бе приветствие от директора на френското училище и опознаване с участниците от останалите страни.Не след дълго настъпи моментът на истината !Всяка страна трябваше да представи своето училище чрез видеопрезентация на тема "Училищен живот и облекло".По-късно бе организирано и дефиле, като трябваше да представим типичното ежедневно и вечерно облекло за всяка страна,а някои дори дефилираха и със своите традиционни носии.Обядвахме и всеки от нас пое към ,,дома'' си.

Следващия ден прекарахме в богатия с архитектурните си забележителности историческия град Куимпър, където френските ученици ни бяха подготвили туристическа програма и информация за всеки един от символите на града.Беше ни дадено и свободно време, в което някои от нас се отдадоха на шопинг,други -на дегустиране на типични за френската кухня ястия,а трети увековечаха величието на града чрез снимки.

В последния ден от престоя ни се срещнахме с американска асистентка, с която дискутирахме впечатленията си от визитата ни в Франция.Дойде и мигът на сбогуването с новите ни приятели.Беше ни мъчно,но с утехата ,че раздялата ще с превърне в начало на едно ново приятелство,ние се отправихме с изгарящо нетърпение към града на любовта - Париж.Там разгледахме много от прословутите забележителности, като започнахме с катедралата "Свещено сърце",продължихме с "Нотрдам - Парижката Света Богородица', Лувъра, мечтата на всеки турист- " Айфеловата кула" , "Триумфалната арка" и завършихме с разходка по световноизвестния булевард "Шан-з-Елизе".

На сутринта на другия ден вече бяхме поели към София,изпълнени с много незабравими емоции,които предстоеше да разказваме....И с убедеността, че доброто владеене на английския език може да бъде най-лесният и приятно вълнуващ начин човек да прекрачва границите в търсенето на верния път към познание на многоликия съвременен свят,на другите и да се научи да уважава чуждата и собствената си различност

Валери XI a клас


Първата стъпка от проекта стана реалност с посещението на наши ученици във Франция със основна тема "Училищен живот и облекло".Така дойде ред и на втората визита- Норвегия,този път на тема "Климат и сезони".Посещението се осъществи в периода 28.02.2012-06.03.2012год. Една много различна интересна и образователна седмица .

Пътуването започна с три полета София-Франкфурт, Франкфурт-Осло,Осло-Трондхайм; беше наистина дълъг и изморителен преход.След пристигането ни на норвежка земя , всеки от нас беше посрещнат от приемното си семейство.

Първият ден беше най-важен за проекта,тъй като всяка една държава представи видео презентации на тема "Климат и сезони".В същият ден се състоя и модното ревю,в което всяка страна трябваше да покаже начините на обличане през зимата и лятото.По-късно се състоя интернационалната вечеря,в която се представихме традиционни песни и танци.

На втория ден от нашето приключение ,1-ви март, след като си разменихме традиционните български мартеници ни очакваше един много интересен, различен,пълен с приятни емоции ски ден.

В петък посетихме Трондхайм, където посетихме интерактивния рок музей-Рокхайм.Обядвахме в изключителен, въртящ се ресторант,от където имахме невероятната възможност да се любуваме на града от високо.

Събота и неделя всеки беше с приемното си семейство като в съботната вечер имаше организирано парти от домакините, където не само упражнявахме английският език в благоприятна обстановка,но и много се забавлявахме.

В последният ден от пътешествието си посетихме учебните часове на норвежките ученици.Училището е съвсем ново, оборудвано с последна дума на техниката. Изненадващо за нас ,училищен звънец не се чу.Оказа се ,че не им е необходим.

Във вторник сутринта потеглихме към родната България, където ни очакваха с голямо любопитство.Целият този престой беше едно невероятно преживяване,което ни помогна не само да създадем нови приятелства и да се запознаем с нови култури, но и да пречупим езиковата бариера.

Маргарита Гочева 11а клас


MIND THE GAP ПОСЕТИ И О-В КАРПАТОС

В началото на месец октомври се проведе четвъртата визита по международния училищен проект MIND THE GAP,този път в Гърция. Участие в тaзи визита взеха 5 ученици:от 10А клас - Мирела и Магдалена, от 11А клас - Христина и от 12 А клас - Милена и Теодора.

След изключително изморителното двуденевно пътуване с автобус, самолет и ферибот пристигайки в гр.Пигадия на о-в Карпатос, все още не осъзнавахме напълно къде се намираме и какво ни предстои.

Първия ден се запознахме с другите участници в проекта и посетихме църквата Ларниотиса и древните руини на града. За да стигнем до там се оказа,че трябва да повървим повече от 3 часа. След това уморително,но много зареждащо преживяване, всички ученици разпускахме на плажа, където се опознахме още повече и много се забавлявахме. Вечерта всички се бяхме събрали в местен ресторант,където отново си говорихме и доста се посмяхме.

Последваха посещение на училището в Пигадия, презентациите на всички държави на тема" Дейности през свободното време", работа в смесени групи,в които обсъждахме различни аспекти на самите презентации;

посещение на етнографското селище Олимпос, на местната църква. Всички ученици имахме и свободно време, за да обиколим градчето. То беше невероятно, с прекрасни гледки.

Домакините ни заведоха и в музея в с.Аркаса, a след това отпътувахме за с.Амопи. Всички бяхме на плажа и си направихме пикник. Там също много се забавлявахме, наслаждавахме се на морето, а и времето беше прекрасно. Вечерта имаше плажно парти на което отново бяхме всички ученици от проекта.

По-късно от престоя ни, всяка държава беше подготвила традиционна игра. На плажа ние отново си припомнихме годините когато бяхме малки деца и много се забавлявахме.На последния ден от нашия престой, ние отпатувахме кам плажа Месохори, където всеки който желаеше и не се страхуваше имаше възможността да се наслади на уиндсърф. Тъй като всички бяха начинаещи имаше доста забавни моменти.

Ден след това ние отпътувахме по обратния маршрут, за да се завърнем в България, спомняйки си с умиление за снежнобелите къщички със сини врати и прозорци и и прекрасните домакини. Не спирахме да си повтаряме колко различно е да имаш приятели от други държави...

Мирела 10 А клас


Проект "Нова надежда"

СОУ"Н.Рилски" Харманли и Фондация "Америка за България" ръка за ръка в изграждането на Център по природни и обществени науки

СОУ "Н.Рилски" Харманли спечели финансиране по проект "Център по природни и обществени науки "НОВА НАДЕЖДА". Фондация "Америка за България" ще отпусне 121000 лв., а 46 000 са от местно финансиране. Проектът предвижда основен ремонт, обзавеждане и оборудване на кабинети по история, биология, химия , физика и модерна лаборатория, където ще се провеждат експерименти и опити близо до производствената среда. Това бе оповестено на Педагогически съвет на 10.01.2012 г. /вторник/, от Директора на училището. Екипът, подготвил проекта: ръководител - директорът Боряна Петрова , преподавателите Денка Ангелова, Радослава Гогова, Емануил Манолов и председателят на Училищното настоятелство - Христо Братанов.
Центърът по природни и обществени науки в СОУ "Неофит Рилски" ще бъде единственият в общината и втори в Хасковска област, който ще предлага най-модерни условия за обучение. Учениците ще могат в практически упражнения да се убедят сами колко е интересно в часовете по физика, химия и биология, да участват в различни дискусии в часовете по история и география, ползвайки модерна техника.

Предстои официалното подписване на договора с фондацията.

Очаква се откриването на Центъра да е на 15.09.2012 г.

Повече информация за проекта може да откриете като последвате линка.


Проект Трансгранично сътрудничество

Толерантност, екипност, обогатяване и приятелство са целите на тридневната среща в Одрин в рамките на трансграничния проект ,,Mutual Aid Keeps Energy" по програма ,,Partnership". Подготовката на 8-те учители и 12- те ученици от СОУ ,,Неофит Рилски " във връзка с пътуването ни до Одрин по повод проекта е съпроводена с много положителни очаквания и емоции. Всичките ни надежди се оправдават дори надминават очакванията ни. (чети вестник ,,Наблюдател" бр.9, 3-9 март 2012г.)

Всеки от участниците в срещата, освен с добро настроение се зарежда и с ново самочувствие , и убеждението, че за приятелството и уважението граници няма.