Европейски ден на спорта в училище

09/30/2022

На 30 септември 2022-ра година в страните, членки на Европейския съюз, отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като инициативите, посветени на празника, поставят акцент върху елемента на забавлението и изпробването на нови видове физическа активност сред подрастващите. Целта на едно подобно начинание е да се включат колкото се може повече деца и млади хора, училища и младежки организации, за да се повиши и затвърди усещането за принадлежност на учениците към училищната общност, част от която са и те самите. Европейският ден на спорта дава възможност всъщност да се популяризират физическото възпитание и ролята на спорта в училищата, създавайки условия за забавление на младите хора и мотивирайки ги за по-висока степен на активност в рамките на целия ден.

СУ "Неофит Рилски" - гр. Харманли тази година също се включи към инициативата и отпразнува Европейския ден на спорта. Тържественото откриване на празника направи г-жа Валентина Павлова, директор на училището, а водещ на събитието бе Йорданка-Александра Маврева, ученичка от 11 "А" клас. В официалната част на събитието специално внимание бе отделено на най-изявените спортисти от училището, имащи изяви на световни спортни форуми - Божидар Саръбоюков (12 "А"), Ирен Саръбоюкова (10 "Б") и Стела Гешева (11 "А"), а г-жа Павлова им пожела много бъдещи успехи, спортен хъс и поставяне на нови световни рекорди. В тържествено украсения с балони и плакати двор на училището учениците имаха възможност да спортуват заедно, вземайки участие в организираните инициативи на празничната програма - упражнения за загряване, празничен флашмоб, метаморфозирал до размерите на грандиозно българско хоро, чиито ритми танцуваха всички членове на училищната общност. Бяха организирани две футболни срещи - едната между отборите на 11 и 12 клас, а другата между отборите на 5 и 6 клас. Отборите на 10 "А" и 10 "Б" клас пък премериха сили във волейбола, а народна топка играха учениците от 5, 6, и 7 клас. Всички, които не бяха ангажирани в спортните състезания, се включиха в разучаването на танца "Jerusalema", който бе талантливо представен от Стела Гешева (11 "А) и Иванина Калинова (12 "А"). В организираната щафета, демонстрирайки огромен ентусиазъм, сили премериха учениците от 8, 9, 10, 11 и 12 клас.

За учениците от начален етап бяха организирани спортни игри със състезателен характер, в които те премериха сили, демонстрирайки физическа издръжливост и спортни умения.

Така протече Европейският ден на спорта в СУ "Неофит Рилски". С лица, озарени от усмивки, въоръжени със спортен хъс и желание за победа, учениците разбраха, че спортът е не само здраве, а и упоритост, постоянство, трудолюбие, дисциплинираност и самоконтрол в изграждането на човешкия характер и усвояването на "философията да бъдеш победител".

Всички снимки от събитието може да разгледате като изберете бутона.