,,По стъпките на Вазов из България“

11/21/2022

На 19 ноември 2022 г. се проведе открит бинарен урок по литература и география с учениците от 6г клас и под ръководството на техните учители - г-жа Марияна Панайотова и г-жа Екатерина Николова. Темата на урока бе: ,,По стъпките на Вазов из България", а място на провеждането - гр.Хисаря. Поводът беше 140 години от написването на стихотворението ,,Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Иван Вазов.

В първата част на урока учениците влязоха в ролята на екскурзоводи и запознаха присъстващите с интересни факти от културните забележителности на Хисаря. Чухме легендата за Момината чешма, за парка ,,Маймун дере", както и за Римските терми и портата Камилите.

Кулминацията бе рецетал по стихове на Вазов пред паметника, намиращ се до портата Камилите, там, където е написано и самото стихотворение. Чухме и творби на самите деца, свързани с красиви кътчета от България.

Предметите български език и литература и география поставят основите на методология, която намира приложение във всички области на общообразователната подготовка. Те взаимно се допълват и са в тясно взаимодействие. Така по един нестандартен и ефектен начин се съчетаха знанията и уменията по два предмета на учениците от 6 клас.