Поредно посещение на четвъртокласници в STEM центъра ни

12/05/2022
Четвъртокласници от ОУ ,, Алеко Константнов" гостуваха на СУ ,,Неофит Рилски" в началото на празничния месец и имаха възможност да наблюдават палитра от дейности в разнообразните зони на STEM центъра, свързани с роботика и изкуствен интелект, виртуална реалност и гейминг,3D моделиране и принтиране. Гостите ни се включиха активно в забавните занимания.

Първата спирка беше в Makerspace сектора, където бъдещите петокласници се запознаха с роботизираната поточна линия с образователна цел, чийто софтуер е разработен от Десислав Богоев от 8а клас и Георги Георгиев от 7а клас.

Обърнатата класна /Science Lab/стая се превърна в място за истинско забавление - развлекателната игра The Rolling Вall, отново дело на талантливите възпитаници на Гимназията, членове на клуб InnovaOne, позволи на децата да се състезават помежду си, проявявайки бързина, сръчност, наблюдателност и стратегия.

Малките гости се потопиха и в света на виртуалната реалност - те поиграха бокс срещу въображаем професионален боксьор, а играта ,,Beat saber" ги пренесе в сюрреалистична неонова среда, където всеки играч, с чифт виртуални лазерни мечове, режеше блокове музикални ритми.

Мирослав, Преслава, Севинч,Теодор и Николай Петров от 5 а клас представиха ключодържатели с логото на Star Wars, на видеоиграта Fortnight , както и макет на паметника Шипка, изработени с помощта на 3D принтер.

Демонстрацията на виртуалния асистент TESS предизвика истински фурор. Това е приложение, отново създадено от Десислав и Георги, което разбира гласови въпроси и команди и изпълнява задачи на потребителя. С него бъдещите петокласници общуваха на английски език.