ВАКАНЦИЯ В ДОБРУДЖА

08/20/2021

От Тракия до Добруджа и обратно си бе истинско предизвикателство и незабравимо пътешествие, съпроводено с топли слънчеви лъчи, неописуемо красиви морски вълни и щастлив детски смях. Това е ваканция в истинския смисъл на думата. На нея имаха удоволствието да бъдат 44 ученици от СУ "Неофит Рилски" по НП към МОН "Отново заедно". Под ръководството на г-жа Жекова, г-жа Желева и г-жа Панайотова в седмицата от 9 до 14 август те се докоснаха до изключително интересни места в Северното ни черноморие.

Стартът бе поставен с изненада- подаръци от туристическата компания "Смайли фейсиз", гр. Пловдив. Устремени към непознати места и заредени с много настроение, учениците се потопиха в изключително наситената, но интересна и образователна програма на харизматичния ни екскурзовод- Бонка Щерева. Тя се превърна не само в желан събеседник, но и добър приятел на всеки един от пътуващите. Ученикът Никола Христозов още в началото на пътуването я изненада със своя ценен труд, събрал историите на всички забележителности от програмата и бе удостоен с честта да бъде помощник- екскурзовод.

Крепостта Овеч и Праисторическия солнодобивен център в град Провадия разкриха пред учениците картини от богатата ни многовековна история. В село Оброчище всички се докоснаха до мистичното и силно енергийно място Ак Язълъ баба текке. Интересни и много поучителни бяха всички емблематични места в региона на гр. Каварна - историческия и етнографския музей на града, защитените резервати Яйлата и Калиакра, центърът на гагаузите - село Българево, Шабла, Балчик и небезизвестното Дуранкулашко езеро.

Последните два дни, устремени още на север посетихме не по-малко интересни места- родният град на Йовков- Добрич, забележителния стратегически град- Силистра, биосферния резерват "Сребърна", красивия Тутракан и величествения град Русе.

Минало и настояще се преливаха във всеки интересен обект на фона на уникални природни творения. Детските очи грееха, срещайки се с непознатото и попивайки внимателно получената информация. Магията се случи. Учениците се бяха потопили в едно измерение на познанието и забавлението.

Паралелно с образователните екскурзии ежедневно се провеждаха и плажни удоволствия. Те бяха под надзора на професионалния спасител на групата- Маргарит Петров, който магнетично привличаше погледите на обикновените плажуващи не само със своята поява, но и с внимателното отношение към децата от групата. Хората сякаш наблюдаваха "Синьо лято" и "Спасители на плажа" на снимачната площадка. Всеки един от групата бе като герой от интересен филм.

Ваканционните вечери бяха наситени с любима музика, песни, танци и безброй приятелски усмивки. Незабравима ще остане впечатляващата среща на Тракия с Добруджа чрез сладкодумната и талантлива Невелина Василева, която пред погледите на децата пресъздаде пъстротата на Добруджанския фолклор. Изненада за гостите бяха и музикалните изпълнения на талантливия гайдар Иван Аргиров и момичетата от Фолклорен клуб "Накит". Редуваха се песни, танци, слова и сякаш красотата на нашата малка, но пъстра България изплува със своите непреходни богатства.

Финалът на ваканцията бе изненадващ и изключително вълнуващ. Разходката с корабчето "Русчук" по река Дунав бе съпроводена отново с незабравими емоции, приятна музика, танци и красиви гледки.

Пътят към родния град премина неусетно с много смях и забавни конкурси. Професионалните фотоси, интересните сувенири и претворените в слово преживявания не останаха незабелязани и бяха достойно отличени.

Вече всичко е в миналото, но многобройните снимки, добрите приятелства и уникалните спомени ще оставят траен отпечатък във времето от лятото на 2021г и интересното пътуване до Добруджа и обратно. Показателни за това са и думите на Симона Желязкова от 9а клас- "След шестдневното ни приключение останахме много очаровани и удовлетворени от посетените места в Североизточната част от страната ни. Посетихме много различни забележителности с уникална природа и традиции. Създадохме нови приятелства и незабравими спомени, които ще останат завинаги в сърцата ни. Благодарим на нашите страхотни учители за организирането на преживяването. Обичаме те, Джеймс Бонче!"

Без съмнение преживяното ще бъде дълго пазено в съзнанието на всички с надежда следващата година НП "Отново заедно" да продължи и повече ученици да се потопят в безценните български красоти и природни богатства.